onsdag 9 juli 2008

Asus Eee och mobilt bredband

Köpte en Asus Eee 701 (surf). Perfekt att ha i kajaken med det mobila 3G-bredbandet från Tre, tänkte jag. Men Linux var ju en helt ny värld för mig och ringer man Tre får man veta att de inte har support för Linux. Återstår att googla, vilket iofs fungerade utmärkt även om jag inte fick direktträff.

Så, eftersom jag själv hade problem men hittade lösningen, delar jag med mig. Fungerar för alla tänkbara 3G-operatörer.

Installera mobilt bredband på Asus Eee:

• Sätt på datorn och plugga in USB-modemet.

• Skapa ny nätverksförbindelse, välj GSM/3G(UMTS)/HSDPA som är bland de första i listan.


• Följ anvisningar och välj din leverantör. Nånstans på vägen måste du skriva in PIN-koden, så användar-ID och lösen behövs inte. I alla fall inte i mitt fall som har 3:s mobila bredband.


• OBS! Välj inte att nätverket ska starta automatiskt. Jag fick inte det att fungera. Med manuell start kommer boxen med plats för PIN-kod upp som den ska och det är bara att köra.


Busenkelt när man väl känner till första steget.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Hej Hank,

tack för dina tips. Tyvärr kommer jag inte ens så långt. I det andra steget (Välj maskinvara i Anslutningsguiden efter man valt GSM/3G osv) får jag felmeddelandet "Det gick inte att hitta ett modem. Kontrollera att modemet är korrekt installerat" trots att USB-modemet sitter i. Jag misstänker att felmeddelandet är korrekt för en gångs skull. När vi testade på vår vanliga Windows-burk installerades nämligen modemet automatiskt när man pluggade i det.

Jag är också väldigt ovan vid Linux och vet inte ens hur man ska hitta i filstrukturen. Vet du om det finns någon fil man kan köra igång för att installera modemet eller hur gjorde du?

Vi har förresten köpt den Asus som kommit ut i veckan med 9"-skärm men det spelar säkert ingen roll.

Väldigt tacksam för svar

/Jenny

Claes sa...

Jenny, Du är inte ensam! Exakt samma erfarenheter har jag. Surt. Nån därute som har nån bright idé?

Claes